Skip to main content
Nieuws

Limagrain geeft verkeerde voorstelling van zaken

By 3 september 2019september 17th, 2019No Comments2 min read

3 september 2019

Op 18 juni jl. zond France2 de documentaire “Cash Investigation” uit. Hierin werd o.a. ingegaan op de problematiek van kinderarbeid en het niet betalen van de minimumlonen in de zaadsector. Limagrain, genoemd in de documentaire, heeft hierop een officiële reactie gegeven. In die reactie wordt de vroegere naam van Arisa (ICN) twee keer verkeerd gebruikt.

1.

“Les chiffres montrés dans le reportage de cash investigation sont émis par l’ONG ICN et concernent la situation générale en Inde.
Concernant Limagrain, en 2018, cette même ONG a produit un rapport qui indique que pour les sous-traitants ayant travaillé pour Limagrain, seuls deux enfants ont été identifiés sur 700 fermes contrôlées (soit moins de 1%). Ces situations ont été immédiatement traitées par nos Responsables des Programmes Sociaux.
Tant qu’il subsistera un enfant au travail, ce ne sera pas satisfaisant et nous ne baissons pas la garde.”

In bovenstaande paragraaf lijkt het alsof het cijfer van minder dan 1% afkomstig is van onderzoek door Arisa. Dat is niet het geval. Wij hebben voor ons rapport ‘Remedies for Indian seed workers in sight?’ Limagrain benaderd met een verzoek om inzicht te geven in hun cijfers en hun inspanningen rondom de bestrijding van kinderarbeid. De cijfers die Limagrain ons heeft gegeven hebben wij opgenomen in ons rapport, zonder dat zelf verder te verifiëren.

2.

“Toutefois, aujourd’hui, nous ne sommes pas encore en mesure de contrôler que l’intégralité des soustraitants versent effectivement ces niveaux de rémunération à leurs salariés. Cette problématique étant malheureusement encore trop répandue au sein des exploitations agricoles, nous avons engagé un plan d’actions avec l’ONG ICN et d’autres acteurs du secteur ainsi que les pouvoirs publics.”

Deze bewering klopt niet. Wij werken niet samen met Limagrain aan een plan van aanpak en willen dan ook niet dat het bedrijf het anders doet voorkomen. Wij hebben alleen contact met Limagrain gehad over het genoemde rapport.

 

Na de uitzending van “Cash Investigation” hebben wij Limagrain geconfronteerd met bovenstaande punten en om een reactie gevraagd. Het bedrijft geeft aan te betreuren dat hun persbericht niet een juiste voorstelling van zaken geeft en wil graag de dialoog met Arisa blijven voeren over kinderarbeid en lonen in de zaadsector in India. Wij zullen dit de komende tijd opvolgen.