Bekijk hieronder de meest recente verwijzingen naar Arisa (voorheen Landelijke India Werkgroep), of ga naar het archief.
12 augustus 2021
‘Bhag-kheti in BT cottonseed farms of Gujarat comparable to bonded labour’
India Express schreef een artikel over Arisa’s rapport Seeds of Oppression, over slavernij-achtige omstandigheden in de katoenzaden productie in India, waar arbeiders worden onderworpen aan zogenoemd ‘sharecropping’, waarbij ze schulden opbouwen bij de landeigenaren waardoor er niets overblijft aan inkomen. De katoen die zij produceren wordt gebruikt voor kleding die o.a. in Europa wordt verkocht.
1 augustus 2021
‘Bonded labour a thing of past? Gujarat rural workers are now more aware: Ex-official’
1 juni 2021
Gedwongen arbeid in de productieketens? Dwing bedrijven tot transparantie
Het wordt hoogtijd dat bedrijven slavernij in hun productieketens verplicht moeten bestrijden, zodat Nederland niet bijdraagt aan de uitbuiting en mishandeling van volwassenen en kinderen.
27 mei 2021
Uitbuiting in spinnerijen waar Zeeman en WE Fashion zaken mee deden
De Nederlandse kledingbedrijven Zeeman en WE Fashion deden tot voor kort zaken met Indiase spinnerijen waar gedwongen arbeid schering en inslag is. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa.
30 juni 2020
Kinderarbeid sterk verminderd in groeves India
Uit het rapport ‘Between a rock and a hard place’ blijkt dat er bij de winning van zandsteen in het Indiase Rajasthan vooruitgang is geboekt ten opzichte van het rapport van Arisa uit 2005. Kinderarbeid is sterk verminderd in de groeves maar het komt nog wel voor, met name bij het hakken van kasseien dat door thuiswerkers wordt gedaan.
26 juni 2020
Complexe keten van gebruikt Nederlands textiel in India met risico’s op kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden
In een tijd waarin het hergebruik van materialen en het streven naar een circulaire economie hoog op de agenda staan, publiceren textielinzamelaar en sociaal ondernemer Sympany en NGO Arisa het rapport ‘Textile recycling unravelled’. Het rapport laat zien dat de keten van textielrecycling complex is en gepaard gaat met risico’s op kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden.
26 juni 2020
Kinderarbeid bij recycling van Nederlandse kleding in India
De werkomstandigheden zijn zwaar in de recycle-industrie in Panipat, en ook is kinderarbeid er een probleem. De arbeiders, meestal migranten, leven buiten rondom de textielfabrieken en zelfs op de daken. Het precieze aantal textielwerkers is onduidelijk: schattingen lopen uiteen van 20.000 tot 70.000.
Het zijn cijfers uit het vrijdag verschenen rapport ‘Textielrecycling ontrafeld’. Hierin brengt Sympany de keten in kaart. Dat doet het samen met Arisa, een Nederlandse mensenrechtenorganisatie die zich op Zuid-Azië richt, en Indiase onderzoekspartners.
16 juni 2020
Report: Over 50% of child labourers in cottonseed farms in India are Dalits or Adivasis
A new report published by the human rights NGO Arisa has found that children under 14 years account for over 18% of the workforce in the cottonseed farms surveyed, with over 50% of the child labourers in the sector being Dalits or Adivasi. The majority of the child labourers were not attending school.
11 juni 2020
Rapport van Arisa over kinderarbeid en minimumloon in de zadensector in India
Op 11 juni 2020 heeft Arisa een nieuw rapport over kinderarbeid en minimumloon in de katoen- en groentezaden sector in India uitgebracht. Het rapport laat zien dat het aantal gevallen van kinderarbeid sterk is afgenomen met ruim 37% bij de groentezaadzaadproductie in India sinds de publicatie van het vorige rapport in 2015. De afname is gerealiseerd door inzet van NGO’s, zaadbedrijven en andere stakeholders. De realiteit rondom het volledig voorkomen van kinderarbeid is echter weerbarstig. Veel zaadbedrijven hebben stappen ondernomen om kinderarbeid tegen te gaan, maar er zijn ook bedrijven, vooral lokale bedrijven, die nog meer zouden kunnen doen.
9 juni 2020
De mode is dood, lang leve de tragere textielketen?
Zal de mode-industrie lessen trekken uit de coronacrisis? Ontwerpers, retailers, activisten en experten in binnen- en buitenland hopen alleszins van wel. Een gerenommeerde modejournaliste spreekt zelfs over een ‘brave new fashion world’. MO* onderzocht vijf mogelijke scenario’s en een antwoord op de vraag wat de industrie kan doen voor de grootste verliezers: de textielarbeiders.
22 mei 2020
Het alterego van Indiase zandsteen: Polycaro op bezoek in India
Het Initiatief TruStone is voor de meeste actoren in de natuursteensector geen onbekende meer. Vlaanderen en Nederland bundelden in 2019 de krachten en richtten een multistakeholderinitiatief op waar zowel overheden, bedrijven, ngo’s en vakbonden de schouders zetten onder een verantwoord inkoopbeleid van natuursteen uit risicogebieden. Ketentransparantie en -zorg is de rode draad doorheen dit verhaal.
In 2005 bracht de Nederlandse NGO Arisa (tot 2019 gekend als de Landelijke India Werkgroep) een niet zo rooskleurig rapport uit waarbij tal van onethische praktijken en schending van de mensenrechten een ongenoeglijke schaduw wierpen op de oorsprong van Indiase ‘cobblestones’.
2021 ⤒
2020 ⤒
2019 ⤒
2018 ⤒
2017 ⤒
2016 ⤒
(Sustainable Agriculture Network)
2015 ⤒
2014 ⤒



2013 ⤒
Value for Whom? The Soccer Ball Industry in China and Pakistan (Critical Asian Studies)
2012 ⤒
