Skip to main content
NieuwsNieuwsbrief

Arisa Nieuwsbrief – juli 2019

By 2 augustus 2019januari 15th, 2020No Comments3 min read

Welkom bij de maandelijkse digitale nieuwsbrief van Stichting Arisa

 

VACATURE Senior Programmamedewerker Mensenrechten en Bedrijven
HERHAALDE OPROEP: Vanwege uitbreiding van onze activiteiten zoekt Stichting Arisa per 1 september 2019 een Senior Programmamedewerker Mensenrechten en Bedrijven. Kandidaten worden verzocht uiterlijk 11 augustus [verlengde reactietermijn!!] te reageren. U kunt de vacature hier vinden: https://arisa.nl/vacature-190607/

 

Oproep Arisa aan bedrijven om zich aan te sluiten bij Initiatief TruStone
Om snel voldoende impact te kunnen realiseren is het van belang dat zo veel mogelijk Vlaamse en Nederlandse bedrijven en aanbestedende diensten het Initiatief TruStone tekenen.

Meedoen is van belang vanwege de impact in de keten. Afnemers vragen ook steeds vaker om duurzame natuursteen. De belangrijkste afnemers in deze sector zijn misschien wel overheden. Nu al zien we dat steeds meer overheden in hun aanbestedingen van hun leveranciers eisen dat ze due diligence uitvoeren.

Bedrijven die deelnemen aan het convenant zullen worden geholpen bij het opzetten en uitvoeren van due diligence. Zij dragen zo bij aan verbeteringen in de keten en maken tevens meer kans om aanbestedingen te winnen.

Arisa, CNV en FNV roepen bedrijven op om zich bij Initiatief TruStone aan te sluiten! Steun onze oproep door onze Tweets te Retweeten: https://twitter.com/arisafoundation/ !

Meer informatie over dit natuursteenconvenant vindt u hier: https://www.imvoconvenanten.nl/natuursteen/initiatief/meedoen?sc_lang=nl.

 

Succesvolle samenwerking met private sector in programma Getting Down to Business
Begin 2019 is een externe evaluatie van het Getting Down to Business-programma, dat plaatsvond tussen juli 2017 en juli 2019, uitgevoerd door het consultancy bureau ACE Europe. De evaluatie concludeerde dat Stop Kinderarbeid zeer succesvol is geweest in het opzetten van samenwerkingsverbanden met de private sector in verschillende productieketens, waarbij veel aandacht is geweest voor een context-specifieke aanpak. Het evaluatieteam juicht ook de creatieve en innovatieve strategieën van Stop Kinderarbeid toe, zoals door samen te werken met verenigingen van huurders of door het samenwerken met vakbonden.

Lees hier de uitgebreide reactie van Stop Kinderarbeid op het rapport en het evaluatierapport: https://stopkinderarbeid.nl/externe-evaluatie-bevestigt-succesvolle-samenwerking-met-de-private-sector-in-het-programma-getting-down-to-business/.

 

Arisa wil inspanningen bedrijven bij kledingconvenant versterken
Arisa heeft als partij bij het kledingconvenant een onderzoek uitgevoerd naar risico’s in de toeleveringsketen van convenantsondertekenaars in Tamil Nadu. Dit “risk assessment” maakt deel uit van het Collectieve Project ter Bestrijding Kinderarbeid (FBK) waarin onder andere Arisa en UNICEF samenwerken met kledingmerken in Zuid-India en Bangladesh.

Lees meer hierover in een artikel op IMVOConvenanten.nl (9 juli 2019): https://www.imvoconvenanten.nl/kledingtextiel/news/2019/7/arisa-tamil-nadu?sc_lang=nl.

 

12 gebieden nabij Tirupur tot kinderarbeidvrije zones verklaard
Op 27 juni heeft de Indiase NGO SAVE officieel 12 gebieden rond de T-shirt-hoofdstad van Inda, Tirupur, tot kinderarbeidvrije zones verklaard. Om kinderarbeid uit te bannen en daarmee de vicieuze cirkel van armoede en achterstand in ontwikkeling te stoppen organiseerde SAVE vele bijeenkomsten met de lokale gemeenschap en mensen uit onderwijs en bedrijfsleven uit het district. Onderwijs voor kinderen is essentieel, dus alle kinderen moeten naar school in plaats van te werken.

Zie voor meer informatie over de activiteiten van SAVE en foto-impressies van de declaraties op 27 juni: http://savengo.org/index.php.

 

Interview met anti-kinderarbeid activiste Shantha Sinha
Professor Shantha Sinha strijdt al 35 jaar tegen kinderarbeid. Zij was een van de eersten die in India vocht voor het recht van kinderen op een formele opleiding. Ze is de oprichtster van Mamidipudi Venkatarangaiya Foundation (MVF), en momenteel professor politieke wetenschappen aan de Central University van Hyderabad. Haar inzet heeft geleid tot beleidsverandering op nationaal en deelstaatsniveau: meer dan 1.000 dorpen in de staat Telangana zijn vandaag kinderarbeidvrij dankzij het werk van haar stichting. Het werk van MVF heeft sindsdien wereldwijd gevolg gekregen, onder andere in samenwerking met Stop Kinderarbeid.

Lees het interview met Shantha Sinha op de site FeminismIndia.com (21 jun 2019): https://feminisminindia.com/2019/06/21/shantha-sinha-interview-anti-child-labour/.

 

Volg Stichting Arisa ook op Twitter (https://twitter.com/arisafoundation/)
en LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/arisa-foundation/)!