Skip to main content
NieuwsNieuwsbrief

Arisa Nieuwsbrief – februari 2021

By 22 februari 2021No Comments

Welkom bij de twaalfde maandelijkse digitale nieuwsbrief van Stichting Arisa

 

40 jaar Arisa / Landelijke India Werkgroep

Op 15 augustus vorig jaar was het precies 40 jaar geleden dat de Vereniging Landelijke India Werkgroep werd opgericht. Dat is natuurlijk reden om eens terug te kijken. Dit jaar zal Arisa in deze nieuwsbrief aandacht besteden aan de geschiedenis van de organisatie die dus al 40 jaar werkt aan de verbetering van mensenrechten in India en Zuid-Azië.
In deze nieuwsbrief trappen we af met een artikel over het ontstaan van de Landelijke India Werkgroep (LIW) en een impressie van de eerste jaren.

Heeft u zelf nog een bijzondere herinneringen aan de Landelijke India Werkgroep? Wij willen graag ook reacties vanuit ons netwerk opnemen. Stuur uw verhaal (max. 250 woorden) naar info@arisa.nl. Foto’s zijn natuurlijk ook welkom. Uw bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

Na 40 jaar is de Landelijke India Werkgroep nog steeds actief, nu onder de naam Arisa. We worden gesteund via projectfinanciering en een aantal trouwe donoren die ons werk een warm hart toedragen. We bedanken iedereen die ons door de jaren heen gesteund heeft. Het werk is de komende jaren nog steeds hard nodig! Daarom roepen we de lezers op om ons te blijven steunen. Elke gift aan Arisa – hoe groot of klein ook – is van harte welkom en wordt ingezet om het leven van gemarginaliseerde groepen in India en Zuid-Azië te verbeteren.
U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening NL 81 TRIO 037 931 3200 t.n.v. Stichting Arisa te Utrecht o.v.v. “donatie”.

 

(Meer dan) 40 jaar Landelijke India Werkgroep: de eerste jaren……

In 1980 werd de Vereniging Landelijke India Werkgroep officieel opgericht. Maar de geschiedenis van de werkgroep gaat zelfs nog wat verder terug….

Het begon allemaal met een klein groepje mensen bestaande uit India-wetenschappers en studenten, op een zolderkamer in Utrecht, in 1976. Het ging niet goed met India: in de zomer van 1975 riep toenmalig premier Indira Gandhi de noodtoestand uit, omdat ze protesten tegen haar economisch beleid niet meer in goede banen kon leiden. Vele politieke organisaties werden verboden, duizenden mensen werden om politieke redenen vastgezet en de pers werd sterk gecensureerd. Ondanks al deze repressieve maatregelen bleven de Nederlandse media en politiek zich kritiekloos achter de Indiase premier opstellen. Het groepje sympathisanten op de Utrechtse zolderkamer besloot betere en kritische informatie aan het Nederlandse publiek te verstrekken over de sociaal-economische, politieke en culturele ontwikkelingen in India.
Lees verder….

 

Donatie-actie Arisa voor getroffen migrantenarbeiders afgesloten

Arisa deed in maart vorig jaar een oproep voor een financiële bijdrage om onze lokale partners te steunen, die de vele migrantenarbeiders bijstonden die door de lockdown in India getroffen waren.
In totaal hebben we € 15.966,50 opgehaald. Dat is natuurlijk een geweldig bedrag! Het geld is in de loop van het jaar in delen overgemaakt naar onze partnerorganisaties READ, SAVE, Manjari en Garment Labour Union (GLU) die daarmee in hun regio’s de meest kwetsbare migranten en hun families konden bijstaan. Ook namens de partners heel hartelijk dank aan iedereen die een bijdrage heeft gegeven.

 

Tweede Indiase nieuwsbrief “Work: No Child’s Business”

Work: No Child’s Business India heeft haar tweede nieuwsbrief uitgebracht. WNCB is een alliantie van Stop Kinderarbeid (waaronder Arisa), UNICEF en Save the Children die samen met lokale organisaties in zes landen – inclusief India – werkt aan de aanpak van kinderarbeid. Meer informatie over het initiatief vindt u op https://www.wncb.org.

In deze tweede Indiase nieuwsbrief wordt aandacht besteed aan de gevolgen van migratie vanwege COVID-19 op kinderen. Het aantal niet-schoolgaande kinderen in de leeftijdsgroep 6-10 jaar is verdrievoudigd, door het ontbreken van schoolmaaltijden dreigt voor veel kinderen honger, en door het niet naar school kunnen loert het gevaar van meer kinderarbeid, kindhuwelijken en kinderhandel.

U kunt de WNCB India Newsletter hier downloaden.

 

Sessie van “Together for Decent Leather” tijdens OECD Forum

Sinds april 2020 neemt Arisa deel aan het Together for Decent Leather programma, een project dat zich richt op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van leerwerkers in India, Pakistan en Bangladesh. Op 2 februari 2021 is er vanuit dit programma een sessie georganiseerd tijdens het jaarlijks terugkerende OECD Forum on Due Diligence in the Garment and Footwear Sector. Projectpartners uit India, Pakistan en Bangladesh gaven een korte presentatie over de leersector in de respectievelijke landen, inclusief veel voorkomende misstanden richting leerwerkers, zoals contract labour, lage lonen, risico’s wat betreft veiligheid en gezondheid, en gebrek aan sociale zekerheid. Ook externe sprekers kwamen aan bod. De Duitse Textil Bündnis legde uit hoe zij het OECD due diligence proces toepassen, en wat ze van aangesloten bedrijven verwachten om hun ketens meer verantwoord te maken. Transparantie, het betrekken van rightsholders, en zorgen voor een werkend klachtenmechanisme, zijn hier onderdeel van. Het Britse bedrijf Pentland liet zien hoe zij, in samenwerking met Homeworkers Worldwide en Cividep, actief zijn geweest met het verbeteren van de positie van thuiswerkers in hun keten in India. Eén van de tools die hierbij werd gedeeld, was het gebruiken van job cards waarop het werk en de afgesproken lonen tussen de tussenpersoon en de thuiswerker wordt vastgelegd. Ruim 60 personen namen deel aan de sessie.

Voor meer informatie over het Together for Decent Leather programma, klik hier.

 

Goed nieuws uit project natuursteenbedrijf Arte

Natuursteenbedrijf Arte en Arisa werken al enkele jaren samen met MV Foundation aan de totstandkoming van een kinderarbeidvrije zone in het steengroevegebied in Ballikurava, Andhra Pradesh. Door de lockdown kwamen veel arbeiders, met name de migrantenarbeiders, zonder werk en inkomen te zitten. Mobilisers [opbouwwerkers van MVF] onderhielden het contact tussen hen en de gemeenschap en voorzagen hen in samenwerking met de lokale overheid van basisvoedselvoorzieningen, mondkapjes etc. Diezelfde mobilisers gebruiken een trackingsysteem voor het schoolbezoek van de kinderen. De scholen zijn na 10 maanden weer open, en de mobilisers kwamen erachter dat er een jongen niet kwam opdagen voor het onderwijs: hij bleek te werken in een van de groeves in het projectgebied. Ze hebben contact opgenomen met de groeve-eigenaar die niet gevraagd had naar de leeftijd van de jongen. Deze man had eerder al een bijeenkomst tussen collega’s en MVF bijgewoond, en was dus bekend met het project. De jongen zit inmiddels weer op school en de eigenaar betaalt nu zelfs zijn collegegeld! Wat een geweldige verandering, zo’n goed werkend trackingsysteem!

Verder is de organisatie waar het Duitse Xertifix mee samenwerkt voor haar audits projectpartner geworden. Men was onder de indruk na een introductie door MVF en kennismaking met de leraren en mobilisers van de lokale jeugd die het over arbeidsomstandigheden hadden en zelfs over het oprichten van een vakbond. De organisatie werft nu mensen om arbeiders te trainen en groeve-eigenaren te betrekken bij het project.

 

Clean Clothes Campaign: COVID-19 loongarantie en ontslagvergoeding

Kledingmerken en -handelaren reageerden op de COVID-19-pandemie door bestellingen te annuleren, of kortingen op reeds geproduceerde goederen af te dwingen. De belangrijkste risico’s en kosten van de crisis werden zo afgeschoven op mensen die deze prijs het minst kunnen betalen, na jarenlang een armoedig loon te hebben gekregen: de arbeiders.
Clean Clothes Campaign, waar Arisa lid van is, vraagt voor haar PayYourWorkers-campagne brede, wereldwijde steun voor loongarantie en een vertrekgarantiefonds. De website https://payyourworkers.org gaat in de loop van februari online. De campagne heeft tot doel merken, detailhandelaren die kleding verkopen verantwoordelijk te houden voor de onbetaalde lonen en ontslagvergoedingen die verschuldigd zijn aan kledingarbeiders in hun toeleveringsketens, waarbij ze worden aangespoord het vaste inkomen van de werknemers te behouden gedurende de pandemie en zich aan te sluiten bij een ontslaggarantiefonds om ervoor te zorgen dat kledingarbeiders die hun baan verliezen de ontslagvergoeding en het achterstallige loon ontvangen waar ze wettelijk recht op hebben.

Meer informatie over de #PayYourWorkers campagne kunt u hier vinden.

 

Volg Arisa op sociale media

Arisa is actief op sociale media. Onder de naam Arisa Foundation delen we berichten over mensenrechtenschendingen in Zuid-Azië, vooral in relatie met de productieketens van o.a. kleding en textiel, natuursteen en zaden. Volg ons op Twitter en LinkedIn.

Met deze nieuwsbrief wil Arisa u met name op de hoogte houden van onze eigen activiteiten.