Arisa zet zich in voor structurele verbeteringen in de kleding- en textielsector. Lees hieronder meer.
Kleding en Textiel
Er is veel bekend over de veelal slechte arbeidsomstandigheden in de kleding- en textielsector in Zuid-Azië. Problemen in de sector zijn onder meer lage lonen, onbetaald en extreem veel overwerk, seksuele intimidatie en onveilige fabrieken. Deze problemen hebben meestal betrekking op de fabrieken waar kleding wordt geproduceerd. Naast deze fabrieken kijken wij ook naar de arbeidsomstandigheden dieper in de keten, voorbij de fabrieken: zoals naar de spinnerijen en weverijen waar de stoffen vandaan komen of de velden waar katoenzaad wordt geteeld.
We kijken ook naar de leefomstandigheden in hostels en andere huisvestingsvormen die door werkgevers worden geregeld. De dubbele afhankelijkheid van werkgevers – zowel voor werk als voor huisvesting – maakt werknemers extra kwetsbaar voor uitbuiting.
Uit onderzoek van Arisa blijkt dat in de Indiase deelstaat Tamil Nadu in spinnerijen veel gedwongen arbeid en kinderarbeid voorkomt; met name onder werkenden die in hostels op het fabrieksterrein wonen. Wanneer we in ons onderzoek verbanden vinden met kledingbedrijven in Nederland of Europa, spreken we de bedrijven hierop aan. Het is essentieel dat bedrijven ook verantwoordelijkheid nemen voor arbeidsomstandigheden en misstanden dieper in de keten.
Kleding recyclen klinkt verantwoord, maar uit ons onderzoek naar textielrecycling in India blijkt dat ook daar veel misgaat: de lonen liggen ver onder het wettelijk minimumloon, kinderarbeid komt veel voor en het werk is gevaarlijk door blootstelling aan stof en chemicaliën zonder bescherming.
Arisa zet zich in voor structurele verbeteringen in de kleding- en textielsector. We zijn onderdeel van de internationale Schone Kleren Campagne en werken in projecten met bedrijven om werkomstandigheden in productielanden aan te kaarten en te verbeteren. Daarnaast namen we van 2016 tot 2021 deel aan het Convenant voor Duurzame Kleding en Textiel.