Dalit discrimination discriminatie BAngladesh

Discriminatie

Discriminatie op grond van geslacht, gender, religie, kaste en tribale achtergrond is een veel voorkomend probleem op de werkvloer in Zuid-Azië.  

Lees hieronder meer

In ons onderzoek naar internationale productieketens in met een link naar Zuid-Azië komen we een groot aantal discriminerende praktijken op de werkvloer tegen. Geslacht, religie, kaste en tribale achtergrond bepalen de arbeidskansen van werknemers (op basis van de banen die ze toegewezen krijgen). Het beïnvloedt hoe ze hun werk kunnen uitoefenen en hoe ze op de werkplek worden behandeld.

Arisa houdt bij diens werk rekening met alle vormen van discriminatie, maar focust zich op kastendiscriminatie, een onderwerp dat diepgeworteld is in Zuid-Aziatische samenlevingen.

Discriminatie op basis van kaste 

Het kastenstelsel is een gesloten systeem van hiërarchische verdeling in sociale klassen. In verschillende Zuid-Aziatische landen is dit systeem diep verankerd in de cultuur.

In dit systeem worden vooral kastelozen, ook wel Dalits genoemd, als minderwaardig beschouwd. Zij hebben te maken met allerlei vormen van sociale uitsluiting. Dit treft 260 miljoen mensen.

In India, Bangladesh en Pakistan zijn veel wetten van kracht die kastendiscriminatie tegengaan en bedoeld zijn om alle inwoners en burgers van deze landen te beschermen. De uitvoering van deze wetten blijft zwak. 

Kastendiscriminatie in productieketens

Uit onderzoek naar productieketens blijkt dat daar waar veel arbeidsrechtenschendingen zijn, dit vaak Dalits betreft. Zij zijn doorgaans ongeschoold, worden slecht behandeld en krijgen alleen het meest smerige en gevaarlijke werk toegewezen. Dalits worden op de werkplek op allerlei manieren gediscrimineerd: ze moeten bijvoorbeeld apart vervoer gebruiken, apart eten en drinken, aparte slaap- en werkplekken hebben en allerlei extra schoonmaakwerkzaamheden verrichten.

De link tussen kaste en religie 

Er zijn duidelijke verbanden tussen discriminatie op basis van kaste en op basis van religie in Zuid-Azië. Gemeenschappen uit lagere kasten en religieuze minderheden nemen gemarginaliseerde economische, sociale en culturele posities in de samenleving in.

Bepaalde sociale kenmerken op basis van kaste en religie zijn de belangrijkste determinanten voor armoede in India, waar Dalits, naast tribale gemeenschappen en moslims, het slechtst af zijn.

In een poging te ontsnappen aan de ontberingen en discriminatie die onlosmakelijk verbonden zijn met het hebben van een Scheduled Caste achtergrond, bekeren hindoe-Dalits in India zich al jaren tot andere religies, zoals het christendom, het boeddhisme en de islam. Naar schatting 70 procent van de christenen in India behoort tot de Dalit-gemeenschappen. In andere Zuid-Aziatische landen maken Dalits vaak deel uit van de hindoegemeenschap en worden zij dubbel gediscrimineerd, omdat zij zowel Dalits zijn als lid van een religieuze minderheid.

Hoewel de meeste Dalits zich als hindoe identificeren, komt dit systeem ook voor bij andere religieuze groepen in Zuid-Azië. De islam en het christendom kennen formeel geen kastensysteem, maar in de praktijk komt het in Zuid-Aziatische landen wel voor.

Intersectionaliteit: kaste, religie & gender 

Vrouwen uit lagere kasten en/of religieuze minderheden in India, Bangladesh en Pakistan zijn het slachtoffer van intersectionele discriminatie; als Dalit, als lid van een religieuze minderheid en als vrouw.

Dalit-vrouwen en vrouwen uit religieuze minderheden worden vaak uitgesloten van economische kansen en hebben te maken met gendergerelateerd geweld en intimidatie. Verkrachting is een constante angst onder Dalit-vrouwen in India. Het gebrek aan toegang tot een fatsoenlijk toilet voor veel vrouwen en meisjes in India gaat gepaard met duidelijke problemen op het gebied van veiligheid en menstruele hygiëne. Voor meisjes in Dalit-gemeenschappen in Bangladesh zijn vroegtijdige huwelijken en mobiliteitsbeperkingen veelvoorkomend. De meeste gedwongen bekeringen tot de islam in Pakistan betreffen jonge Dalit-vrouwen en Dalit-meisjes.

Discriminatie in internationale productieketens

Discriminatie op basis van kaste en aanverwante discriminerende praktijken, soms specifiek gekoppeld aan religie, zijn risicofactoren voor bedrijven die producten inkopen in India, Bangladesh of Pakistan. Kastendiscriminatie is een onderbelicht mensenrechtenprobleem en een serieus risico voor alle bedrijven met internationale productieketens in Zuid-Azië.

Wij besteden aandacht aan de positie van Dalits in de productiesectoren waarin we werken en zetten kastendiscriminatie internationaal op de agenda via International Dalit Solidarity Netwerk (IDSN)