Over Arisa

Arisa - Advocating Rights in South Asia – werkt aan het verbeteren van arbeidsomstandigheden in productieketens in Zuid Azië.

In samenwerking met partners in onder meer India, Bangladesh en Pakistan volgt Arisa de omstandigheden in de productie van kleding, leer, natuursteen en groentezaden.

Veel productieketens van Nederlandse en Europese bedrijven kennen misstanden. Wij prioriteren de positie van de meest kwetsbaren in die productieketens en werken aan uitbanning van kinderarbeid, gedwongen arbeid en discriminatie op basis van kaste of gender.  

Hoe gaat Arisa te werk?

Wij onderzoeken samen met partners in Zuid Azië arbeidsomstandigheden en spreken westerse bedrijven aan als we misstanden in hun productieketens aantreffen. Bedrijven dragen de verantwoordelijkheid om schendingen in hun hele keten te voorkomen en aan te pakken. Als zij daar serieus mee aan de slag willen, gaan wij de dialoog en samenwerking met hen aan (lees hier meer over due diligence).   

Arisa spreekt ook overheden aan op misstanden in productieketens. Overheden kunnen meer doen met beleid, toezicht en diplomatie om arbeidsomstandigheden in productieketens te verbeteren. Ze kunnen bedrijven bewegen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Met eigen inkoop kan de overheid het goede voorbeeld geven door duidelijke eisen te stellen aan mensenrechten. Wij werken samen met Nederlandse en wereldwijde netwerken aan bijvoorbeeld verbetering van MVO-richtlijnen en wetgeving.

Verder ondersteunen we partners in Zuid-Azië bij het verbeteren van de situatie van arbeiders in productieketens door bijvoorbeeld trainingen en toegang tot klachtenmechanismen. We stimuleren de dialoog over misstanden en risico’s in de productieketens tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties en vakbonden (lees hier meer over stakeholderbetrokkenheid). 

Resultaat

Arisa signaleert niet alleen misstanden, maar werkt aan structurele verbeteringen in productieketens. We dragen bij aan betere leef- en arbeidsomstandigheden in ZuidAzië: kinderen gaan naar school in plaats van aan het werk, uitbuiting wordt aangepakt, lonen verbeteren, werkers hebben toegang tot klachtenmechanismen en ontslagen vakbondsleden mogen weer aan het werk.  

Zuid-Azië

Arisa focust zich op Zuid-Azië waar veel westerse bedrijven grondstoffen inkopen of productie uitbesteden. Landen waaronder India en Bangladesh zijn dichtbevolkte landen waar goedkope arbeidskracht volop beschikbaar is en waar diep gewortelde discriminatie van Dalits en andere gemarginaliseerde groepen in de maatschappij verankerd is. In de regio waar we werken zijn er weinig vakbonden en staat de vakbondsvrijheid onder druk. Samen met het zwakke overheidstoezicht zorgt dit ervoor dat arbeidsrechten in deze regio vaak worden geschonden.

Geschiedenis

Arisa is in 2019 voortgekomen uit de Landelijke India Werkgroep. Lees hier meer over de geschiedenis van de organisatie.