Kleding en Textiel

Arisa zet zich in voor structurele verbeteringen in de kleding- en textielsector. Lees hieronder meer.

Er is veel bekend over de veelal slechte arbeidsomstandigheden in de kledingsector in Zuid-Azië. Problemen in de sector zijn onder meer lage lonen, onbetaald en extreem veel overwerk en onveilige fabrieken. Deze problemen hebben meestal betrekking op de fabrieken waar kleding wordt geproduceerd. Arisa kijkt ook naar de arbeidsomstandigheden dieper in de keten, voorbij de fabrieken: zoals naar de spinnerijen en weverijen waar de stoffen vandaan komen of op de velden waar katoenzaad wordt geteeld. 

Uit onderzoek van Arisa blijkt dat in de Indiase deelstaat Tamil Nadu veel gedwongen arbeid en kinderarbeid in spinnerijen voorkomt. Wanneer er links worden gevonden met kledingbedrijven in Nederland of Europa dan worden de bedrijven daarop aangesproken. Het is essentieel dat bedrijven ook hun verantwoordelijkheid nemen voor de arbeidsomstandigheden en misstanden dieper in de keten.

Recycling van kleding klinkt verantwoord, maar uit onderzoek van Arisa naar textielrecycling in India blijkt dat ook daar veel misgaat: de lonen liggen ver onder het wettelijk minimumloon, er komt veel kinderarbeid voor en het werk is gevaarlijk door blootstelling aan stof en chemische middelen zonder bescherming. 

Arisa zet zich in voor structurele verbeteringen in de kleding- en textielsector. De organisatie is onderdeel van de internationale Schone Kleren Campagne en werkt in projecten samen met bedrijven om werkomstandigheden in productielanden aan te kaarten en te verbeteren. Daarnaast nam Arisa van 2016 tot 2021 deel aan het Convenant voor Duurzame Kleding en Textiel.