Leer

Arisa zet zich in voor structurele verbeteringen in de leersector.

Lees hieronder meer

Zuid-Azië is een belangrijke leverancier van lederen producten zoals schoenen, kleding en accessoires. Miljoenen arbeiders in de leersector staan bloot aan slechte arbeidsomstandigheden. Zo werken arbeiders in leerlooierijen bijvoorbeeld dagelijks met schadelijke chemicaliën zonder adequate beschermingsmiddelen. Arbeiders worden vaak zo slecht betaald dat het inkomen niet toereikend is voor hun basisbehoeften. Hierdoor moeten kinderen meewerken en is kinderarbeid wijdverspreid in de sector. 

Arisa heeft de leerketen van Zuid-Azië naar Europa in kaart gebracht en onderzoek gedaan naar discriminatie van kastelozen (Dalits) en Moslims bij leerproductie. In Zuid-Azië wordt het werken met dode dieren en huiden op de eerste plaats aan Dalits en moslims overgelaten. Dalits vormen de meerderheid van de arbeiders, vooral aan het begin – het informele deel – van de keten. De slechte arbeidsomstandigheden hangen veelal samen met de systematische uitsluiting en discriminatie van deze bevolkingsgroep.

Arisa wil Europese bedrijven bewust maken van de vaak barre arbeidsomstandigheden waar arbeiders in de productieketen van leer mee te maken hebben. Deze bedrijven bevinden zich in de positie om de arbeidsomstandigheden in hun productieketen te verbeteren.