Skip to main content
ArtikelNieuwsPersbericht

Slavernij bestaat nog steeds

By 28 juli 2021augustus 7th, 2024No Comments2 min read

Persbericht Arisa

Utrecht, 29 juli 2021

Brahmaji is een Bhagiya werker in de Indiase staat Gujarat. In India wordt 41% van het katoen in de wereld geproduceerd en een belangrijk deel van die productie vindt plaats in de deelstaat Gujarat. Bhagiya verwijst naar een vorm van deelpacht die in Gujarat, India veel wordt bedreven. Veel van deze bhagiya’s zijn migranten uit andere gebieden die weinig keus hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Het systeem lijkt op slavernij omdat werkers veelal enorme schulden bij de landeigenaar hebben die ze moeten afbetalen door te werken bij de betreffende landeigenaar. Brahmaji bewerkt 0,8 hectare voor de katoenzadenproductie. Hij heeft een schuld van EUR781 die hij moet terugbetalen. Per maand houdt hij zo weinig over dat hij zijn kinderen niet naar school kan sturen.

Brahmaji’s ervaring staat opgenomen in het rapport Seeds of Oppression dat Arisa met haar Indiase partner Centre for Labour Research and Action (CLRA) deze week uitbrengt. Het rapport belicht een slavernij-achtige realiteit voor veel werkers die in de productie van katoenzaad werken. De misstanden beschreven in dit rapport zoals gedwongen arbeid, seksuele uitbuiting, structurele onderbetaling en erbarmelijke werkomstandigheden zijn anno 2021 nog aan de orde van de dag. Als deze arbeiders hun werkgevers bevragen over feiten, gaan al gauw verhalen rond dat zij ongehoorzaam zijn en dit verkleint hun kans op toekomstig werk.

Koop je wel eens katoenen kleding met een ‘made in India’ label dan kunnen deze praktijken daarachter schuilgaan.

Onlangs heeft minister Kaag zich uitgesproken tegen arbeidsmisstanden die plaatsvinden in Indiase katoenspinnerijen. Zij zette hiermee een veelbelovende eerste stap. Arisa hoopt dat deze eerste zet wordt gevolgd door wetgeving op het gebied van duurzaam ondernemen met urgentie in te voeren. Het kan niet zo zijn dat in een vredig en welvarend land zoals Nederland bedrijven kleding en textiel produceren waar deze slavernij-achtige omstandigheden achter schuil gaan.

De volledige versie van het rapport is hier te downloaden: https://arisa.nl/wp-content/uploads/SeedsOfOppression.pdf.

Voor meer informatie: gz@arisa.nl.

 


Reactie SeedWorks:

SeedWorks heeft de kans om eerder feedback op het rapport te geven gemist.  SeedWorks erkent de problemen die in het rapport worden behandeld en neemt ze zeer serieus. De boeren waarmee SeedWorks werkt, moeten voldoen aan hun gedragscode voor de toeleveringsketen en de richtlijnen voor duurzaamheid van de toeleveringsketen. SeedWorks gaat graag in gesprek om de in het rapport genoemde problemen verder te bespreken en samen te werken aan oplossingen om die problemen te voorkomen en aan te pakken.