Skip to main content
NatuursteenNieuwsRapport

Nieuw rapport van Arisa over arbeidsomstandigheden in de zandsteenindustrie in Rajasthan, India

By 26 juni 2020september 9th, 2020No Comments1 min read

Arisa
Utrecht, 26 juni 2020

Zandsteen wordt in Europa veel gebruikt als kasseien of kinderkopjes. Dit rapport, “Between a rock and a hard place”,  laat zien dat er vooruitgang is geboekt ten opzichte van het rapport hierover van Arisa uit 2005. Kinderarbeid is sterk verminderd in de groeves maar het komt nog wel voor, met name bij het hakken van kasseien dat door thuiswerkers wordt gedaan. Naast kinderarbeid is in het onderzoek ook gekeken naar het betalen van minimumlonen. Hier is de situatie een stuk minder positief. Vooral vrouwen worden gediscrimineerd omdat zij andere werkzaamheden krijgen – waarvoor minder wordt betaald – dan mannen. Verder laat het rapport zien dat silicose, een ongeneeslijke stoflongziekte, een groot probleem is waar nog te weinig aandacht voor is.

Het rapport is in conceptvorm gedeeld met 112 bedrijven uit vijf Europese landen. Het rapport sluit af met aanbevelingen voor bedrijven om de genoemde problemen aan te kunnen pakken.

 

De volledige versie van het rapport is hier te downloaden: https://arisa.nl/wp-content/uploads/BetweenARockAndAHardPlace.pdf.

Version française de se rapport (“Entre le marteau et l’enclume”): https://arisa.nl/wp-content/uploads/BetweenARockAndAHardPlace-FR.pdf.