Bedrijven
Arisa spreekt bedrijven op verschillende manieren aan op hun verantwoordelijkheid om mensenrechten te respecteren. Voor bedrijven zijn we een informatiebron, waakhond, discussiepartner en deelnemer aan MVO-initiatieven.
Lees hieronder meer
Bedrijven dragen verantwoordelijkheid om mensenrechten te respecteren. In hun bedrijfsvoering moeten ze (risico’s op) schendingen opsporen, voorkomen en herstel bieden als schendingen toch hebben plaatsgevonden. Dit geldt voor hun eigen bedrijf en directe zakenrelaties, maar ook voor de hele productieketen waarin ze actief zijn. Deze verantwoordelijkheid is internationaal vastgelegd in richtlijnen van zowel de Verenigde Naties als de Organisation for Economic Co-operation and Development (OESO).
Bedrijven zijn verantwoordelijk voor het respecteren van mensenrechten. In hun bedrijfsvoering moeten zij (risico’s op) schendingen signaleren, voorkomen en verhaal bieden als schendingen toch hebben plaatsgevonden. Deze verantwoordelijkheid geldt voor hun eigen bedrijf en directe zakelijke relaties, maar ook voor de hele productieketen waarin ze actief zijn. Deze verantwoordelijkheid is internationaal vastgelegd in richtlijnen van zowel de Verenigde Naties als de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
Wij wijzen bedrijven op verschillende manieren op hun verantwoordelijkheid om mensenrechten te respecteren.
Arisa is voor bedrijven:
Informatiebron
Arisa’s onderzoek naar productieketens in Zuid-Azië geeft bedrijven inzicht in de arbeidsomstandigheden in specifieke productieketens en sectoren, de ernst van eventuele misstanden en de effectiviteit van inspanningen die deze misstanden moeten tegengaan. Voorafgaand aan publicatie geeft Arisa bedrijven die worden genoemd in een onderzoeksrapport de gelegenheid om bevindingen te verifiëren en te reageren (review).
Waakhond
Arisa spreekt bedrijven aan op de aangetroffen misstanden. Bedrijven kunnen positief worden genoemd in een rapport wanneer zij misstanden effectief aanpakken. Maar wanneer schendingen herhaaldelijk zijn geconstateerd en verbetering uitblijft, kunnen wij dit ook breder bekend maken. Dit gebeurt soms via samenwerkingsverbanden en campagnes waaraan wij deelnemen.
Gesprekspartner
Arisa staat open voor een dialoog met bedrijven die misstanden serieus willen aanpakken. We bevragen bedrijven over hun productieketen en en helpen bij de ontwikkeling van tools om misstanden aan te pakken. Arisa is geen adviesbureau en heeft slechts beperkte capaciteit. In veel gevallen zullen we daarom doorverwijzen naar bijvoorbeeld sector- of multistakeholderinitiatieven.
Deelnemer aan MVO-initiatieven
In sommige gevallen werken we op lange termijn samen met bedrijven. Dit is vaak in bredere initiatieven waarin naast bedrijven ook vakbonden, andere maatschappelijke organisaties en de overheid participeren. Voor bedrijven kan een dergelijke samenwerking nuttig zijn om misstanden in ketens aan te pakken.
Bij de beslissing om deel te nemen aan een initiatief letten we op de volgende aspecten: het initiatief moet concrete doelen hebben, bedrijven blijven eindverantwoordelijk en zij moeten bereid zijn tot flinke inzet en tot transparantie over de productieketen. Overheidsparticipatie en een koppeling met overheidsbeleid kunnen ook een groot verschil maken in onze afweging.
Due diligence
Wanneer wij misstanden in productieketens signaleren, spreken we bedrijven daarop aan en wijzen we op de noodzaak tot due diligence.
Lees hieronder meer over onze visie op due diligence en over de verschillende aandachtspunten bij due diligence.
Due diligence
Vanuit Arisa’s praktijkervaring benadrukken wij een aantal aspecten van due diligence die cruciaal zijn gebleken om daadwerkelijk schendingen op te lossen.
Stakeholderbetrokkenheid
Informatie van – met name lokale – stakeholders in het due diligence proces is een essentiële aanvulling op risicoanalyses die nu vaak eenzijdig gebaseerd zijn op audits.
Ketentransparantie
Als bedrijven openheid geven over hun toeleveringsketens kunnen mensenrechten- en arbeidsrechtenschendingen beter worden opgemerkt en aangepakt.
Klachtenmechanisme
Effectieve klachtenmechanismen zijn een cruciaal onderdeel in het due diligence proces van bedrijven die zich inzetten voor het respecteren van mensenrechten en arbeidsrechten in hun toeleveringsketens.